Lärloop 1 – Thinglink

Elevernas uppgift

Vi har i SO-ämnet arbetat med demokrati och om Sveriges partier. I detta ämnesområde har eleverna i grupp arbetat med att ta reda på grundläggande fakta om ett valt parti. De fick i uppgift att göra en presentation i form av en film. Eleverna i gruppen valde en person som fick huvudansvar för att se till att den tekniska biten fungerade vid varje lektionstillfälle, detta för att undvika strul. De fick även komma på en strategi för hur de skulle göra om den personen var sjuk.

När de praktiska bitarna var klara fick de använda sina telefoner för att söka fakta om partiledare, symbol, historia och partiets viktigaste valfrågor. Jag guidade dem till bra sidor på nätet där informationen var skriven på en lämplig språknivå för deras ålder. I detta skede diskuterade vi även skillnaden mellan att vara objektiv och subjektiv då jag ville att filmerna skulle vara utan deras egna värderingar.

När filmerna var klara samlade jag in dem och presenterade dem genom en tjänst som kallas Thinglink. Det är en tjänst där du kan ta en bild och göra den interaktiv genom att exempelvis lägga in youtube-klipp, text eller andra bilder. Detta har fungerat relativt väl och eleverna har haft roligt under tiden de arbetat med detta.

Reflektion

Vid en reflektion över detta slås jag som så många gånger förr av att skolans digitala resurser sätter käppar i hjulet för många gånger innan man når fram till en färdig produkt. Det krävs många kreativa lösningar, vilka alla har en förmåga att öka på stressnivån. Jag tror att många pedagoger på skolan ställer sig positiva till en mer digital undervisning men drar sig för att faktiskt genomföra det i verkligheten på grund av att stressnivån slår alla tidigare rekord hos dem. Detta resulterar givetvis i att mer traditionella lärresurser används. Ska vi någonsin lyckas bryta detta mönster krävs att vi får en bättre och mer fungerande digital miljö att vistas i tillsammans med eleverna. Nu tror jag inte att det enbart räcker med att köpa in ny utrustning utan det krävs en investering i nyfikenhet, inspiration och kompetenshöjande insatser innan vi får kraft att vända detta skepp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s